13. listopadu 2015

Tekuté krystaly

Tekuté krystaly - Petr Heteša

Recenze na Baltimorskou cyber-detektivku, která sem tam, obsahuje i trochu toho SPOILERu.


Pokud se chcete vyvarovat případných SPOILERu tak si prosím přečtěte pouze tento odstavec. Rok s rokem se sešel a mistr nás „obdaroval“ dalším rychlopalným sci-fi románem. Příběh jak již název napovídá, se odehrává v Baltimore, v neurčité, nedaleké budoucnosti. Kniha je velmi čtivá a od začátku do koce je to prostě klasická Baltimorská Hetešovina, která vás chytne a nepustí. Rozhodně doporučuji!


Pro ty kteří se nebojí, že se možná trochu dozví něco navíc, tu mám pokračování…

Hlavní děj je postaven na vcelku jednoduché zápletce. Borec v našem případě Logan Raynar má v hlavě kus počítače a díky tomu mu někdo velmi jednoduše dokáže vymazat čtyři měsíce paměti a nastrčit na něj vraždu. Kniha, jak je u Heteši dobrým zvykem, je psaná velmi svižně a čtivě, takže než se rozkoukáme náš borec je z vězení venku a začíná pátrat po tom co se stalo během chybějících čtyř měsíců. Na můj vkus má až moc spolupracovníků i když ono moc... ono jich je vlastně jenom pár, ale jsou takřka všemocní a tím pádem mu jde až moc všechno hladce, ale toto je diskutabilní. Jednak je mi jasný, že kdyby se v tomto ohledu dalo do knihy trochu více realismu, tak nemá 400 stran, ale 2420 a není to svižná sci-fi, ale nudný opisný román. Takže ve své podstatě je asi všechno jak má být.

Máme tu tedy neohroženého desperáta co má pár známých, který mu vždy vyjdou vstříc, dále nesmí chybět atraktivní milenka, rychlé motorky, konspirační teorie a hlavně! v ruce má USB připojení :D. Proč zmiňuji to USB? Protože toto mi přišlo jako největší fail knihy. V jedné části se dozvíme, že hrdina má tento výstup, a o pár stránek dál se musí online připojit, aby ho hacker mohl hacknout WTF?? Ano, samozřejmě to může být jenom „výstupní“ port, ale nedokázal by ho ten vele úspěšný hacker hacknout? Osobně jsem přesvědčený, že v „reálu“ by to byla první možnost, kterou by zkusili. Na druhou stranu, kdyby to Heteša/hacker udělal takto, tak bychom my čtenáři byli ochuzeni o pár desítek stránek, což by rozhodně byla chyba, protože v podstatě každá stránka je nadupaná akcí, černým humorem a pomalým rozplétáním zamotaného klubka domněnek. Pokud by se vám kniha nezdála humorná, tak si schválně dejte hledat třeba názem čtvrti, kde se Logan skrývá a uvidíte, že to v  kontextu vtipné je ;)

Ve své podstatě jsem až do doby, kdy to sám autor uznal za vhodné netušil jak ty informace Raynar najde a v podstatě i jaké najde. A i v momentě, kdy hlavní hrdina zjistil co se v době, kterou mu smazali dělo, tak přišel alespoň pro mě další nečekaný zvrat a já se začal modlit, aby ta kniha, měla ještě dalších sto stran, protože se odkrylo tolik věcí co se muselo vyřešit. Bohužel jakmile byla zápletka na světle, tak konec na sebe nenechal dlouho čekat. A já zamáčkl slzu v oku, že skončila další Baltimorská zábava. Naštěstí ne na dlouho! ;)

Knihu lze koupit na serveru www.palmknihy.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat