AeroPress - otočená varianta |
No tolik k minulosti, teď se přesuneme do relativní
přítomnosti ;)
Jednoho dne jsem zaregistroval web PICCOLO NEEXISTUJE! kde
jsem zjistil, že existují různé alternativní způsoby přípravy kávy a můj kávový
svět opět začal žít. Jako první jsem si vyzkoušel French press a až na to, že jsem na svém mlýnku nebyl schopen namlít potřebnou
hrubost mi tento způsob fungoval. Časem jsem to zkombinoval s překapávanou
kávou, takže jsem kávu z FP prohnal ještě filtrem a výsledek co se týkal
chutě, čistoty kávy mě uspokojoval. Bylo to něco jiného než kavárenské
espresso, ale bylo to chutné. Po čase mi přišlo, že je s tím co se týká
nepořádku-mytí, pořád stále dost práce. Ale poměr cena výkon fungovala dobře.
K nějaké oslavě jsem dostal Moka konvičku a s ní začalo moje „kafíčko“
období nabírat na grádech. Co se týká údržby, tak bych to hodnotil, ze zatím
jmenovaných, asi nejlépe. Káva se uvaří, lógr se vyklepne ze „sítka“, konévka se
opláchne a je v podstatě hotovo. Nicméně jsem stále nebyl 100% spokojený
co se týká čistoty nápoje, což se dá obejít tím, že se káva nechá po převaření
chvilku odstát a do hrnečku se nenaleje celá. Tím se zaručí, že ten „bordel-lógr“
zůstane na dně konvičky. S nástupem MK jsem FP prakticky přestal
připravovat. MK dlouhý čas vedla a i teď někdy dostanu chuť si připravit kávu
v MK.
Trochu odbočím, a připravím si takový oslí můstek, pro momentální
přípravu kávu, kterou v domácích podmínkách preferuji.
K té samé oslavě co jsem dostal Moka konvičku jsem dostal i
voucher na kurz „Kurzy domácí přípravy” pořádaným Kávovým klubem. A když pominu,
že jsem zažil velmi příjemný den plný kávy, tak jsem objevil něco co mi prostě
změnilo život ;).
Kávu si takto připravuji cca rok a každý den si to celé nemůžu
vynachválit. Co se týká údržby, tak je to prostě sen. Po udělání kávy se lógr
vytlačí i s papírovým filtrem do koše, celý přístroj se jednoduše opláchne
a je to. Žádné šroubování, promývání, skládání atd. Čistota nápoje je
excelentní, chuť také. Jediné co bych této přípravě vytkl, že člověk na kávě
nikdy nebude mít pěnu alá crema. Na druhé straně je to věc, co imho o chuti
kávy až tak nerozhoduje (doufám, že mě nějaký kafirník za toto tvrzení
neukamenuje). Takže když jsem objevil AeroPress, tak jsem se dostal ke způsobu
jak si připravit kávu, který mě baví a káva mi chutná. Nicméně jak jsem pití
kávy propadl, tak jsem se více a více nořil do temných koutů kávových hrnečků a
došla mi jedna věc.
Příprava kávy je alchymie!
V první fázi jsem začal experimentovat se zrny, když už jsem
našel kávu-zrna, která mi osobně přijde dobrá, tak jsem zjistil, že krom síly
pražení, velmi záleží na namletí-hrubosti. Takže jsem opět začal bádat, dopadlo
to tak, že domácí mlýnek jsem vyhodnotil jako nepoužitelný pro AeroPress
přípravu (používám ho na Moka konvičku) a koupil jsem si ruční mlýnek Porlex
(keramické kameny). S tímto malým všeumělem se mi otevřelo velké pole pro
experimenty. Zhruba týden jsem zkoušel různou hrubost, až jsem se ustálil na
takovém hrubším cukr krystal. Jediné co
bych tomu mlýnku vytkl, že tam nejde udělat nějaká značka na hrubost, aby si
člověk mohl v klidu přetřídit na jinou hrubost a následně vrátit. Na
druhou stranu můj Porlex jsem si vyladil dle své chuti na AeroPress a na
většinu ostatní přípravy kávy používám elektrický mlýnek. Takže jsem si tu kávu
nějak namlel, ale co dál? VODAááá osobně až tak dramatický rozdíl nepociťuji,
ale pravdou je, že jsem nějaké speciální vody nezkoušel. Běžné používám vodu co
teče na Praze 2 z kohoutku, a na Praze 4 používám také kohoutkovou, ale
proženu jí Britou. Obě dvě vody mi přijdou ok. Jednou, když netekla voda a já
jsem byl po probdělé noci jako praštěný kladivem, jsem použil neperlivou
Matonku a taky dobrý ;). Kluci z Karlína zmiňovali ještě teplotu vody a
tady musím říci, že rozdíl v přípravě kávy znát je. Na začátku jsem si
kávu zaléval prakticky vrouccí vodou a dobrý, ale po pár zalití jsem začal
řešit teplotu a nechávám vodu odstát na nějakých 85-95°C a opravdu chuť kávy je
o mnoho lepší. Skoro bych se nebál označit za dramaticky lepší!
Na závěr bych to shrnul: kvalitní zrno + upražení + hrubost
namletí + teplota vody = super káva. Bohužel každá z těchto čtyř věcí se
dá solidně pokazit, takže aby člověk došel k výsledku SUPER KÁVA je nutné
často ochutnávat a korigovat jednotlivé elemnty.
Důležité upozornění na závěr!
Pokud se s kávou dostanete až někam sem, tak věřte tomu, že Illy, Starbucks a jiné nadnárodní koncerny co produkují "dobrou" kávu se pro vás stanou minulostí. Slovo dobrá je myšleno ve srovnání s běžným standardem co člověk zažije v běžných restauracích. Osobně jsem kávu tohoto typu přestal pít, protože mi přišla o ničem. Když už si chci dopřát toho "luxusu" a jít na dobrou kávu, tak zajdu například sem a nebo si jí prostě uvařím ;). Cukr jsem do kávy přestal přidávat úplně, přišlo mi, že to tu kávu chuťově výrazně mění. Mléko (také mění chuť), ale dle přípravy si sem tam dopřeji.
Kávě zdar!
P.S. Zde moje malá tabulka oblíbenosti přípravy kávy:
1 - Espresso a jeho klony připravené v kavárně (ristreto, dopio, macchiato, late atd.)
2 - AeroPress
3 - Moka konvička
4 - Vacuum pot/Překapávané/Chemex
5 - French press
6 - Turek (zkoušel jsem a nepiju)
Džezvu jsem nezkoušel.
I já jsem měla docela dost dlouho a trnitou cestu ke kávě, ale naučila jsem se ji nakonec pít tak moc, že si bez ní nedokáži představit začátek dne... A můj den začíná tak, že si udělám šálek nějaké kvalitní arabica kávy a k tomu si pročtu zprávy ze světa, abych věděla s čím se daný den budu na ulicích setkávat :-)
OdpovědětVymazat*thumbs up* Koukám na datum publikování, a to už je tak dávno... ;) mezi tím jsem několikrát odzkoušel džezvu a vietnamskou kávu. Několikrát jsem kávu pít přestal a zase začal :-). V průběhu času jsem narazil na jeden rozhovor, už ani nevím, s kým to bylo, ale byl to nějaký majitel „vesmíru“ nebo tak něco :-D, a ten řekl, že přestal pít kávu a čaj, protože vypozoroval, že ho to unavuje. A bez kávy/čaje je daleko odpočatější/svěží. A já to dlouhou dobu nechápal a smál jsem se tomu, že to je nějaká blbost. No a pak jsem ze zdravotních důvodů zhruba čtvrt/půl roku nepil kávu. A ono to přišlo ;). Momentálně jsem ve fázi, že kávu normálně piji, ale ne každý den, prostě jenom když mám na ní chuť, mám čas anebo někdy když se potřebuji nakopnout. Dlouhodobě nejoblíbenější příprava kávy se stala V60. Když můžu/mají tak si tuto přípravu objednávám i v kavárně. A jeden tip na závěr, doporučuji si na vánoce kopit http://theroses.cz/adventni-kalendar-2/ loni jsem ho měl druhý rok a je to velká paráda! Každý den jiná káva. Pěkný den V.
Vymazat