23. června 2015

Drsná magie - Larry Correia

Po velkém úspěchu Lovců jsem se na novou knihu velmi těšil. A samotný fakt, že děj i postavy jsou situované trochu jinak a jinam, sliboval mnohé. 

Natěšen na dech beroucí akci, jsem záhy musel řádně zvolnit a pomalu si přivyknout, na to, že Larry svůj rychlopalný kulomet odložil a vzal si pomalou, těžkopádnou brokovnici. 

Abych to trochu přiblížil, tak v Lovcích akce střídala akci, o mrtvoly nebyla nouze, a děj plynul jako divoká jarní řeka. Drsná magie je ovšem z jiného soudku. Spíš by se dala přirovnat k výrobě nějakého lektvaru, kdy je nutné dodržet určité postupy, aby se finální lektvar nepokazil. Předně je potřeba, připravit si pořádně nástroje. Samotnou látku zahřívat velmi pomalu. Lehce kroužit křivulí a zlehka přidávat přísady. Sem tam nějaká prskne či bouchne, sem tam bude potřeba tekutinu ochlazovat, aby se opět vzápětí uvedla do varu, který postupně nabírá na síle a míří k závěrečnému efektnímu výbuchu. 

Nicméně to jestli se to opravdu povedlo nebo ne, je vcelku otázkou. Osobně si myslím, že tato kniha stojí někde na půl cesty a kdyby přišla v době před X-Menama, což by znamenalo, že by ji autor musel napsat zhruba 15 let před svým narozením, tak bych tomu zvesela tleskal, ale takto... Popravdě nevím co si o tom mám myslet. Osobně to na mě působí jako divoký mix zajímavých témat, které jsou různě poupravena a poskládána tak aby dávala celek. Těch témat je tam možná až příliš moc. Namátkou... první světová, hospodářská krize v USA, druhá světová, Berlínská zeď, x-meni, samurajové, magie, ‪Bioshock Infinite ;).

Suma sumárum 3/5 v knize bylo plno zajímavých myšlenek, ale tak nějak mi chyběla ta správná gradace a napětí. Uvidíme co přinesou další knihy z řady.

Knihu lze koupit na www.palmknihy.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat