2. června 2014

Smazání našeptávaných adres v aplikaci Mail (OS X), které nejsou v adresáři

Všichni to jistě znáte, každý den dostáváte plno emailů (nemyslím klasický spam), a některé adresáty nemáte v kontaktech nebo v adresáři. Jelikož jsou to lidé, kteří s vámi například spolupracují na jednorázové zakázce, tak je ani nemáte potřebu tam dávat. Po ukončení zakázky, přestanete dotyčnému psát, ale jelikož se jeho jméno nebo příjmení shoduje s jiným uživatelem, kterému píšete například denně, tak vám stále ta "jednorázovka" vyskakuje a sem ta se stane, že omylem pošlete mail člověku, kterému nepatří.

Řešení problému je přitom tak jednoduché a elegantní ;). Problém se dá řešit na dvou úrovních.

První se dá vyřešit v rámci hlavičky odesílání e-mailu. 

Začněte normálně psát nový email a zadejte jméno, které vám tam skáče 2x, vyberte to, které chcete smazat a potvrďte ho, jméno vám zmodrá viz obrázek. Když na něj najedete myší, tak se v pravé části objeví malá šipka. Na kterou když kliknete, tak se rozbalí menu a zde vybere "odstranit ze seznamu předchozích příjemců", poté dáte v tom samém seznamu "odstranit adresu" a je to. Dotyčná adresa se již nebude zobrazovat.



Druhý způsob je "hromadné" odstranění nepoužívaných adres.

V liště aplikace Mail vyberte položku "okno" a tam vyberte položku "předchozí příjemci".


Po kliknutí se vám zobrazí tabulka, ve které uvidíte všechny adresy, které aplikace Mail používá k našeptávání.


Adresy si můžete filtrovat podle data použití, e-mailu, podle toho zda jsou v aplikaci Kontakt/adresář (to se pozná podle takové malé ikonky úplně v levé části) a nebo podle jména. Právě, když si dáte seřadit adresy podle jména, tak vám vypadnou první a nebo poslední (podle toho jak si je setřídíte) adresy, které nemají žádné jméno, tudíž s největší pravděpodobností nejsou v Kontaktech/Adresáři. Potom stačí jednoduše najet na "problémovou" adresu a využít jedno ze dvou tlačítek dole v tabulce. Buď to jí ze seznamu odstraníte tlačítkem "odstranit ze seznamu" a již vás nebude obtěžovat a nebo si jí přidáte do kontaktů. V případě, že si jí přidáte do kontaktů a bude si k ní chtít doplnit další údaje, jako jméno, telefon atd. Tak je nutné po zmáčknutí tlačítka "přidat do kontaktů" na ní 2x poklepat a vyskočí aplikace Kontakt a můžete zeditovat vizitku.


Žádné komentáře:

Okomentovat