3. října 2012

Adobe Photoshop Lightroom 4 - díl 0

Podtitulek by mohl znít, jak jsem se začal seznamovat a proč jsem se vlastně rozhodl přejít na tento program.


Prakticky od začátku, kdy jsem přičichnul k digitální fotografii a objevil se formát RAW, tak jsem ho začal využívat. Nikdo mě nemusel moc přemlouvat, jasné výhody jsem ihned viděl. 
Pravdou zůstává že zpočátku to mělo i své nevýhody a to v podobě velikosti karet. Přece jenom když jel člověk někam na dovolenou a ve foťáku měl 1GB kartu a druhou jako záložní měl 500MB, tak si nemohl moc vyskakovat. Nicméně doba pokročila a jediná nevýhoda pro mě zmizela. Možná by někdo mohl namítnout, že focení do RAWu je značná ztráta času a že na násedné "vyvolání" není pak čas. Ano je to pravda, ale prioritně nefotím nic, co by muselo být po nafocení co nejrychleji v redakci a mám relativně čas si s tím pohrát.

Proč dávám přednost RAWu? 
Nebudu zde vypisovat všechny jeho přednosti, toho je na netu plno. Namátou třeba zde. Já to mám tak, že mě bavila práce s klasickým negavitem a jeho následné zvětšování. A práce s rawem mi to připomíná.  Druhou věcí je, že rád dostávám z fotky maximum co se obrazových informací týká. A v neposlední míře mě vyhovuje faktor zpomalení. Tak jsem si označil věc, která je spojená s úpravou rawů. Prostě člověk tomu musí obětovat čas, zamyslí se nad fotkou, a vytříbí zrno od plev. Samozřejmě v neposední řadě bych rád podotkl, že je velmi pohodlné vědět, že vyvážení bílé můžu řešit až doma a nezatěžovat se s tím při focení. Což je opravdu jenom taková třešnička co všechno člověk může ovlivnit ex post ;). 

Vrátím se trochu zpět do historie a prásknu na sebe, že jsem prakticky od začátku, kdy jsem se dostal k fotoaparátu, který byl schopný zapisovat do formátu RAW používal ke zpracování Adobe Bridge + zásuvný modul Adobe Camera Raw (dále ACR). Na finální úpravu-retuše pak Photoshop. 
Sám jsem se přesvědčil, že si mnoho lidí myslí, že s touto sestavou nelze fotografie řešit, ale opak je pravdou. Vše na co si vzpomenu, jsem s touto sestavou udělal (dávkové zpracování, hromadné aplikace úprav, atd.). Mezi hlavní lákadlo, proč jsem pracoval s touto kombinací je, že je součást balíku od Adobe, s kterým pracuji každý den. Druhá věc je, že ACR nikam nekopíruje data a nebuduje si žádnou databázi. Abych byl přesný Bridge má cash, ale velikost a vyprázdnění si uživatel může nastavit sám. Takže je jedno jak  fotografie přesouvám, pojmenovávám adresáře atd. Prostě vždy se přes Bridge dostanu tam kam potřebuji a pracuji. Změny se ukládají do souboru xmp a je jedno jestli jsem s úpravou začal na jednom počítači a pak si data HDD připojil jinam a tam pokračoval. Dúležité bylo, abych měl nainstalovaný ACR. Úplně ve finále bych měl zmínit i fakt, že jsem zatím nenašel software, který by v něčem radikálně převyšoval ACR, že bych byl nalákaný natolik, abych přešel. Nicméně den ze dnem se sešel a z ničeho nic mi přestal ACR fungovat, nepomohla přeinstalace, zkráceně nepomohlo nic. Jediné co by asi pomohlo, by bylo přeinstalování systému, což se mi ovšem momentálně dělat nechce. A jelikož mám čerstvě nanistalovaný počítač, tak ani žádná Time Machine záloha neproběhla :(. Takže jsem se začal pomalu rozhlížet po nějakém řešení. Jelikož jsem Apple positivní, tak u mě připadal v úvahu Aperture, Lightroom, Capture One, Corel AfterShot Pro alias Bible Pro a to je asi tak vše co mě napadlo.

Aperture - jsem zavrhl proto, že buduje jednu velkou databázi, jeden obří soubor, je to sice jenom převlečený "baliček" do kterého se dá s trochou snahy dostat i jinak než z Aperture, ale to není nic pro mě. Zvláště když vím, kolik trápení s tím kolega měl. Na druhou stranu musím zdůraznit, že po instalaci se program krásně integruje do systému a práce s fotkama v prostředí OS X je opravdu pohoda. Takže pro toho kdo nemá fotografii hodně nebo neválčí s místem tak doporučuji.

Capture One - proti tomuto systému nic zásadního nemám, lidé říkají že z toho lezou neskutečně dobré fotky... Po pravdě jsem rozdíl nenašel. Je pravda, že to má pěkné prostředí, plno vychytávek a výstup z toho leze velmi slušný. Bohužel pořizovací cena je vyšší. I když nic co by si člověk nemohl dovolit. Nevím zda si buduje databázi nebo ne. Na druhou stranu nenašel jsem nic kvůli čemu bych musel přejít. 

Bible Pro - nevím kam se program ubíral, když ho koupil Corel, cena je více než příznivá, ale už jenom z podstaty, že je to Corel bych do toho nešel ;). Na druhou stranu z Bible Pro jsem měl podobný pocit, jako z Capture One, pěkný program, pár slušných vychytávek, ale opět nic co bych nedokázal v ACR.

Takže mi zbyl Adobe Photoshop Lightroom (dále APL). Jakožto dlouholetý uživatel produktů Adobe jsem si říkal, že plno věcí bude intuitivních a nebudu dlouho tápat. A když jsem zjistil, že APL nevytváří velkou databázi, kam kopíruje všechny fotky (lze zapnout i opak) jsem byl velmi potěšen a jal jsem si stáhnout trial verzi k řádnému otestování. Krom toho již delší dobu razím teorii, že pokud je něco dobrého, tak to dřív nebo později Adobe koupí nebo vymyslí svojí alternativu a začlení to do svých produktů. Na druhou stranu ne všechny "zlepšováky" co Adobe uvádí jsou opravdu přínosné :D.

Pokračování příště...


3 komentáře:

  1. Aperture neni spatne a 'velka databaze', jak je na Macu zvykem - who cares where're data? Nezajima me, data jsou vcetne vsech verzi. Mentalitou mi prijde VSE od Adobe jako neco co nema 5 smyslu, ale 6 nesmyslu...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Jde v Lightromu3 nějak přenastavit složka databáze neštastně umístěná na disku C|users|obrázky|Lightrom? Začíná se dost plnit a SSD disk. Nepřišel jsem zatím an jinou možnost přenastavit místo databázového souboru.
    Pčenatavit na jiný disk jde jen místo pro Cash. Díky moc za info.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nemám verzi 3, ale myslím si, že to bude fungovat také. Založil bych si novou databázi a do ní importoval tu starou. Posléze bych starou smazal. FILE - IMPORT TO ANOTHER CATALOG tímto se zkopíruje vše co v dané databázi máte. Jenom bych upozornil, že pokud nová databáze nebude na disku SSD tak se to rapidně zpomalí oproti tomu co teď máte. Ale to asi víte.

      Vymazat